Top
Menu Luk

Hvad er forskellen på en tømrer og en snedker?


For mange kan det være svært at afgøre, hvad forskellen er på en tømrer og en snedker. De har to forskellige navne og uddannelser, så det må jo betyde, at der er en forskel. Men hvad er den egentlig?

En og samme branche

I gamle dage kom snedkere og tømrere fra den samme branche, nemlig træsmed. I flere lande er tømrer og snedker faktisk den samme ting. Håndværket med at arbejde med træ var en bestemt fløj, hvor man kan kunne specialisere sig inden for mange ting. I dag har snedkere og tømrer stadig meget til fælles, og der er da også masser af tømrere, der udfører snedkerarbejde og omvendt.

Træarbejde udgør den største del af et byggeprojekt, fordi stort set alle indvendige og strukturelle dele primært udføres i træ. Du kan derfor forvente at have meget med både tømrere og snedkere, hvis du står overfor et stort byggeprojekt.

Tømrer står for det grove

Den grove distinktion mellem en tømrer og en snedker er, at tømreren tager sig af de store, strukturelle ting. De bygger vægge, lægger gulv og tag  og alt der imellem. Det er også tømreren, der sørger for isolering, dampspærre,vægplader og lister i dit hus. I et byggeprojekt er det derfor ofte tømreren, der har overblikket over processen. Der vil uden tvivl skulle andre håndværkere ind over som VVS’ere, elektrikere, murere og malere, men tømreren er sandsynligvis med fra første færd og til den allersidste liste er sat.

Tømrer-håndværket er en af de ældste byggehåndværk. Træ var en af de første materialer, vores forfædre bearbejdede, og det var i flere tusind år et håndværk, der gik i arv. Dengang havde man ikke mulighed for at nedskrive sin viden, og derfor var det ofte fædre, der oplærte deres sønner i håndværket, så de kunne bygge huse til deres familier. Senere blev det til et håndværk, der kunne sælges, så man kunne bygge for andre. I den moderne tid er det et håndværk, man ligesom de andre typer, bliver uddannet i.

Snedker laver detaljerne

At en snedker normalt er dem, der sørger for detaljerne er ikke ligefrem konkret. Der findes flere former for snedkeri. En bygningssnedker laver detaljer – ofte træsamlinger – til bygningselementer som døre, vinduer og lister. En møbelsnedker er ofte dem, man tænker på, når man tænker på en snedker. Her laver de kunstfærdige møbler fra bunden, eller de reparerer ødelagte møbler, så man knap kan se skaden. Med disse eksempler kan man måske lidt bedre forestille sig, hvad der menes med detaljer.

Der er som sagt overlap mellem tømrer og snedker rent håndværksmæssigt. Det er for eksempel ikke svært at forestille sig, at tømreren, der har lavet dine nye vægge, også sørger for at få tilpasset døre og dørkarme, så det hele passer sammen. En snedker binder ofte det hele sammen i et byggeprojekt, og derfor har mange tømrere slået sig ned på også at kunne disse detaljer, så de kan være med til at afslutte projektet. Bliv derfor ikke overrasket, hvis en tømrer også udfører snedkerarbejde, eller hvis en snedker pludselig hjælper med at sætte en væg op.